Rakennamme Sastamalaa (eli hieman vanha juttu)

Aikanaan televisiossa sanottiin ”rakentaminen ei lopu koskaan”.  Tämä pitää hyvin paikkansa. Koko ihmiskunnan ajan on ollut rakentamista. Ensin asumuksia ja sitten muuta. On rakennettu suojaa vihollisia vastaan ja kansa halusi myös sirkushuveja. Tästä on Rooman keskustassa näkyvissä valtavat rauniot noin 2000 vuoden takaa.

Sastamalaakin rakennetaan. Kunnan isompia investointeja on alkamassa taas ensi vuonna eli Varilan koulu. Kouluihin investoinnit ovat seuraaviakin hankkeita. Mouhijärven yhtenäiskoulun vaihe 2 tulee lähivuosina tehtäväksi. Aarno koti rakentuu kunhan paikka varmentuu.

Kaavoitettuja omakotitontteja löytyy eri puolelta kuntaa lukuun ottamatta Häijäätä, joka on vuosia ollut ongelma. Parin viime vuoden aikana on varsinkin yksityiselle sektorille myönnetty jopa ehkä aiempia vuosia enemmän rakennuslupia. Kaupan alalle Mouhijärvelle Citymarket ja Levorannan laajennus.  Carunia on edelleen hakenut satakunta puistomuuntamolupaa vuosittain.

Toistaiseksi yhtään kerrostalolupaa ei ole käsitelty. Kerrostalojen rakentamista on Vammalan keskustassa haitannut tyhjät uudet asunnot. Tilanne on muuttumassa kun kevään aikana loput Tähtirannan asunnot  menevät kaupaksi.

Olen seurannut Vammalan ja Sastamalan väestönkasvun määrää viime aikoina. Huolestuttava on laskusuunta ja tämä näkyy asuntorakentamisessa. Kukkurin tontit ovat onneksi nyt saatu myyntiin. Häijään keskustaan saatiin kaava, joka mahdollistaa asuntorakentamista. Raivion kaava valmistuu lähiaikoina.

Sastamalan Rakennusjärjestystä uudistettiin 2 vuotta sitten siten, että ilmoitusmenettelyä vähennettiin merkittävästi. Tämän ansiosta rakennuslupapuoli voi keskittyä oikeisiin töihin. Sastamala otti Pirkanmaalla ensimmäisenä käyttöön sähköisen lupahaun eli Lupapisteen. Vuonna 2016 Lupapisteen kautta haettiin 60 % luvista. Omakin lupupahakuni on menossa tätä kautta ja yllätyin haun helppoudesta.

Rakennuslautakunta on käsitellyt lupa-asioita hakijalähtöisesti. Tarvittaessa on neuvottu hakijaa ja pyritty löytämään ratkaisu, jolla lupa voidaan myöntää. Tulevaankin Ympäristölautakuntaan pitää valita alan osaajia ja edustus pitää olla eri puolelta laajaa kuntaamme. Lisähaaste on poikkeamisluvista päättäminen. Kuluvalla kaudella liian moni poikkeamislupa on pitänyt muuttaa valmistelun jälkeen. Valmistelijat ovat unohtaneet Sastamalan strategian sana MAHDOLLISTAVA. Rakentamisen pitää olla mahdollistavaa kun Maankäyttö ja rakennuslaki on kirjoitettu mahdollistavaksi.

Rakennustarkastaja ja yhtä lukuun ottamatta koko rakennusvalvonnan henkilöstö vaihtui kuluvan valtuustokauden aikana. Kokenut rakennuslautakunta helpotti muutosvaihetta. Muutokset aiheuttivat myös muutoksia toimintatavoissa ja tässä oli hieman hakijoissa totuttelemista. Kaikki hyväksymiskelpoiset luvat saatiin myönnettyä ja tavoitteena on lyhentää lupaprosessia. Lupapiste on tähän hyvä työkalu. Ylikunnallinen rakennusvalvonta onneksi kaatui ministeri Gran-Laasosen toimesta. Säästöjä muutoksesta ei olisi tullut ja lupahinnat olisivat korkeat, lähes Tampereen tasolla. Pelko rakennusvalvonnan kasvottomuudesta poistui myös

Hyvää Kevättä kaikille                                                                                                                Pentti Jarkko

Rak. ltk. puh.joht.                                                                                                        Valtuutettu (kesk.)

 

Vastaa